Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csuhé képes leírás - Iparművész.tlap.hu
részletek »

Csuhé - Iparművész.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: iparmuvesz.tlap.hu » Csuhé
Keresés
Találatok száma - 5 db
Fonott vas

Fonott vas

Vállalkozásunk 2000-ben jött létre családi vállalkozásként. Célunk: továbbvinni és megmutatni, hogy a régi hagyományos dolgokat is lehet a mai modern világban használni és hasznosítani. Először csak kukoricacsúhéból készült termékeket készítettünk és kínáltunk a vásárlóinknak, majd 2003-tól a ma igen kedvelt kovácsoltvas-csuhéfonással készült termékeinket is elkezdtük készíteni. Ugyanúgy mint a csuhéból készült termékeinket is saját ötlet és saját tervezés alapján mi készítjük. Termékeink 100%-ban kézimunkák, és több zsürizett is van közöttük. A régi hagyományos tárgyaktól kezdve a mai modern lakberendezési tárgyakig nagyon sok minden megtalálható a kínálatunkban.

Kovácsné Drajkó Piroska

Kovácsné Drajkó Piroska

Elsődleges és legfőbb célom az volt, hogy oldalam gyönyörködtesen, megismertesen a magyar kultúra régi kincseivel, és ajándékötletekkel szolgáljon, vásárlásra buzdítson. Én egy olyan szakmát vettem a kezembe néhány évvel ezelőtt, egy csodálatos könyv segítségével, amely egyre inkább az elfeledett mesterségek kategóriájába tartozik. Megszerettem a szalmát,mint csodálatos dísztárgyak készítésének alapanyagát, és felfedezve kreativitásomat, a mai napig arra törekszem, hogy különleges és egyedi dolgokat állítsak elő belőle. Mindezt persze a népművészet keretein belül maradva.

Pappné Rácz Ildikó

Pappné Rácz Ildikó

Régi álmom valósult meg, mikor 2002-ben elkészült műhelyem, mely festői környezetben található. Az erdő szomszédsága a természetes anyagok közelsége jó alkotólégkört teremt. Műhelyemet szívesen megosztom csuhé és természetes anyagok /gyékény, szalma sás, termések/ iránt érdeklődő kedves vendégekkel. Szívesen megmutatom a csuhéból, csutkából készült játékok, tárgyak készítésének módját. Csodálatos dolog az élettelen anyagot víz által, új formában élővé varázsolni.

Say Katalin

Say Katalin

Mielőtt a szövőipar kialakult volna, már az őskorban is használták a különböző növények leveleit, szárait, ágait, gyökereit tárgyak létrehozására, de ruhákat is készítettek belőlük. Ebben az időben még nem munkálták meg a növényeket. Ahogy a természetben megtalálhatók voltak, úgy használták fel azokat. Tehették ezt azért, mert a növényi rostok erősek, rugalmasak, és különösen a vízben élők szárai nagyon hajlékonyak. Könnyen fonhatók, sodorhatók.

Szabó Béláné

Szabó Béláné

A Szabolcs megyei Timár községben születtem. (Tokajtól 4 km.) Gyermekkoromban a ház körül, kertben, réten található dolgokból készült játékokkal játszottunk. A kukorica takaró leveleiből (csuhéból) készültek kedvenc babáim. Később sorsom az alföldi tanyavilágba sodort. A hosszú téli estéken újra felelevenítettük ismerőseimmel a régi népi foglalkozásokat. Kiállításokat, vásárokat, játszóházakat szerveztünk, hogy az ifjúság is megismerje a természetes anyagokból készített, ill. készíthető játékokat, dísz- és használati tárgyakat. 2002-ben 'Csuhébabák' címmel jelent meg kis füzetem, melyben a csuhébaba készítés alapjaival ismerkedhet meg az olvasó. Erről a kiadványról, az ötletek menüpontnál bővebben is olvashat.

Tuti menü